?

Overtenkning i sosiale situasjoner.

Kvinne 23 . 25 Februar 2020
Spørsmål

Hei! Jeg har i det siste opplevd å bli veldig ukomfortabel i sosiale situasjoner. Jeg har gruet meg før jeg har skullet være med på ting og jeg har fått høy puls og blitt veldig svimmel når jeg er på bussen eller i en travel og full butikk osv. Etter jeg har vært med venner overtenker jeg situasjonen og blir veldig stresset over alt jeg har sagt og gjort fordi jeg føler det har vært teit eller dumt. Når en gutt har vist interesse har jeg også fått helt panikk og enten tenkt at han ikke har ment det eller at han prøver å lure meg eller latterliggjøre meg. Jeg jobber i klesbutikk og noen dager i det siste har jeg ringt inn syk bare fordi jeg er redd for hva andre skal tenke om meg på jobben enten hvordan jeg ser ut, hvordan jeg gjør ting eller skal se at jeg stresser eller får panikk. Jeg er vanligvis en veldig utadvendt og sosial jente så dette passer så dårlig... Hva kan dette være og hva gjør jeg for å bli kvitt det?

Kvinne (23)
Sosionomen svarer
Hei

Høres ut som du har utfordringer med mye overtenkning og engster deg over å bli vurdert av andre. Du beskriver at du føler disse tankene så sterkt at det fører til kroppslig ubehag, og blir så problematisk for deg at du unngår situasjoner. Jeg tenker at det du beskriver kan handle om sosial engstelse/angst. Det å være sosialt engstelig er noe de fleste av oss kjenner på i ulike situasjoner. Hvis du kjenner deg engstelig over tid og starter å unngå eller endre atferd, kan det være snakk om sosial angst. 

Angst er noe som kan gjøres noe med, gjennom å oppsøke hjelp til å kartlegge problemet og få noen verktøy for å håndtere angsten

Det finnes også verktøy selvhjelp, slik at du selv kan jobbe med disse negative tankene og følelsene som du beskriver.

Det trenger ikke være at du har en psykisk lidelse. Det er som sagt normalt å kjenne på ubehag og nervøsitet i sosiale situasjoner. Uansett vil jeg råde deg til å snakke med noen.

Hvis vi har bekymringer, ting vi gruer oss til eller engster oss for, kan det være godt å snakke med noen om disse tankene. Når vi deler våre tanker og følelser med andre kan vi få støtte og råd om hva vi kan gjøre. Men det er også en fin måte å få sortert litt i tanker når vi setter ord på dem. Når vi har vonde følelser, hjelper det også at en annen person kan forstå og lytte til hvordan vi har det, det kan bidra til at de vonde følelsene blir lettere å bære.

Anbefaler deg å snakke med noen du føler deg trygg på. Du kan også kontakte samskipnaden din for å snakke med noen. Vi møter ofte på dette temaet.

Hilsen sosionom

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?